viernes, 17 de octubre de 2014

Camí de Sant Jaume Francés (Tram 2)

Com a continuació del l'any passat els dies 2 al 12 vaig fer el segon tram del Camí de Sant Jaume Francés amb sortida a Burgos i arribada a Ponferrada. Van estar 11 etapes en las que vaig poder experimentar l'autèntic esperit de camí al llarg dels seus 282 Qm. Els camps de cereals de Burgos i Palencia van ser els autèntics protagonistes d'aquest tram durant les primeres etapes. El pas per León i Astorga va ser força mes agraït per acabar a Ponferrada passant pel sostre del camí, la Cruz de Ferro a 1500 m d'alçada als Montes de León.


El més important de tot es però el munt de coneguts que fas durant aquests intensos dies on vull destacar el meu company de les quatre últimes etapes en Michael de Sidney (Australia) que encara continua cap a Santiago.

Amb Michel al Roble del Peregrino
  • Etapa 13 Burgos -  Hontanas 31,1 Qm
Etapa llarga per començar superada sense problemes després de quasi 7h30' de marxa, Camps immensos de cereals.
  • Etapa 14 Hontanas - Boadilla del camino 28,5 Qm (acumulat 59,6)
Només sortir de Hontanas pas sota un lloc mític l'arc de les ruïnes del convent de San Antón. Continuació cap a Castrojeriz amb l'espectacular Colegiata. Dura pujada al alto de Mostelares (917 m) abans d'arribar a Puente Fitero i entrada a la província de Palencia.
A Boadilla del camino un protagonista clar, el Rollo Jurisdiccional de Castilla
  • Etapa 15 Boadilla del camino - Carrión de los Condes 24,6 Qm (acumulat 84,2)
Sortint de Boadilla tirada de 3 Qm seguint el Canal de Castilla fins arribar a Fromista, un recorregut interessant amb sortida de sol inclosa. Tot seguit, andadero interminable paral·lel a la P-980 . Paro a Villalcazar de Sirga per veure el temple romànic de Santa Mª La Blanca i continuació cap a Carrión de los Condes amb el mateix paisatge, camps i mes camps. Visita turística per la tarda a les esglésies de Santiago i Santa Mª del Camino.
  • Etapa 16 Carrión de los Condes - Terradillos de Templarios 26,6 Qm (acumulat 110,8)
Tirada inicial per una recta de 17 Qm sense cap poble tot seguint la Via Aquitania fins Calzadilla de la Cueza. A l'estiu deu ser un calvari. He agafat aigua adicional però amb la temperatura d'avui no ha fet falta. Arribada sense problemes a Terradillos amb un bon alberg rodejat de gespa. Al poble no hi ha res de res.
  • Etapa 17 Terradillos de Templarios - El Burgo Ranero 30,6 Qm (acumulat 141,4)
Etapa llarga amb entrada a provincia de León. A Sahagun m'he fet les tradicionals fotos amb l'arc barroc de San Benito al fons. León es la provincia amb mes Qm del camí, en faré 214,4 !.
Continuació per andadero i camps de blat fins el Burgo Ranero on he arribat a les 14h50' després de 7h20' de marxa.
L'alberg on dormo es el Domenico Laffi un alberg molt senzill construït amb adob (aigua, fang i palla). Una de les hospitaleres es la Maribel de l'associació d'amics del camí a Esplugues.
  • Etapa 18 a El Burgo Ranero - Puente Villarente 25,4 Qm (acumulat 166,8).
Per primer cop amenaça pluja però no plou. Fins ara bona temperatura per caminar  Continuo pel maleït andadero amb l'única cosa positiva de que es pla i no hi ha masses pedres. Paro a Reliegos a esmorzar al Bar La Torre ó Elvis on hi ha l'Eusiginio, tot un personatge del camí.
Passo Mansilla de las Mulas, on tenia previst fer nit, molt aviat (a les 12h15'). Compro formatge sec d'ovella de León i decideixo continuar un parell de pobles mes. Arribo a Puente de Villarente a les 13h30'. Un poble mes sense res a veure per la tarda.
  • Etapa 18 b Puente Villarente - León 11,7 Qm (acumulat 178,5)
Recorregut curt fins León ja que ahir vaig avançar alguns Qm que tenia previstos per avui. Ha estat tota la nit plovent i avui no em lliuro. Espero a que es faci de dia i surto cap a Arcahueja i entrada a continuació a León per un nus d'autopistes important, sort de les dues passarel·les per vianants.
Arribo a l'alberg San Francisco de Asís - Fundación Ademar molt aviat 10h30'.
Plou molt i me'n vaig a dinar productes de la terra al Prada a Tope, excel·lent recomanació de l'hospitalero. Per la tarda sense pluja visita del centre històric amb la Catedral , la casa Botines (Gaudí) i la Real Colegiata de San Isidoro
  • Etapa 19 León - Villar de Mazarife 20,7 Qm (acumulat 199,2).
Ha estat plovent tota la nit pero ara no plou. Llarga sortida de la ciutat fins la Virgen del camino on esmorzo i agafo la variant pel camp (en lloc del andadero)
He conegut en Michael un australià de Sidney que va al meu ritme. Ha sortit el sol i tot es mes agradable. Continuem per mes camps de cereals fins Villar de Mazarife on arribem aviat després de fer 20,7 Qm. Tinc petites molèsties al genoll esquerra i em poso Voltaren gel. Al poble no hi ha res de res i passem la tarda al jardí de l'alberg Casa de Jesús. Sopem un empanada que hem comprat al poble.
  • Etapa 20 Villar de Mazarife - Astorga 30,5 Qm (acumulat 229,7)
Etapa llarga avui sense perill de pluja. Fem una tirada inicial de 14 Qm sense esmorzar cap a Villavante i fins a Hospital de Órbigo. Pas pel mític Passo Honroso sobre el riu Órbigo i continuació cap a Villares de Orbigo i Santibañez Valdeiglesias. Per aquí ja hi ha mes varietat de cultius incloent vinyes. Pujada per un pedregar fins la Majada de Ventura on el català David Vidal te muntada una "paradeta" anomenada La Casa de Dios  on ofereix begudes i fruites als peregrins. Viu allí hivern i estiu des de fa cinc anys.
Continuació fins el crucero de Sant Toribio i Astorga on arribem tardíssim 15h05' després de 7h50' de la sortida.
Visita per la tarda del centre històric amb la Catedral i el Palacio Episcopal (Gaudí)
  • Etapa 21 Astorga - Foncebadón 25,9 Qm (acumulat 255,6)
Avui toca pujar fins Foncebadón, Continuo amb en Michael i amb les molèsties al genoll.
Passem Murías de Rechivaldo i Sta. Catalina de Somoza on esmorzem. El paisatge ja es de muntanya i pugem fins el Ganso. Veiem després les restes del Roble del Peregrino (que va caure per un cop de vent al 2013) i arribem en forta pujada a Rabanal del Camino. Fem una aturada per agafar forces i forta pujada final de 5 Qm fins Foncebadón a 1430 m.s.n.m. Alberg el Convento.
Dinar magnífic a la Taberna de Gaia i res mes a fer.
  • Etapa 22 Foncebadón - Ponferrada 27,3 Qm (acumulat 282,9)
Últim dia i amb pluja intensa !. El Michel ha sortit mes aviat que jo ja que vull passar la Cruz de Ferro amb llum de dia. Pujada sense problemes fins la Cruz de Ferro a 1500 m d'alçada, el sostre del Camí Francés. Plou i començo la perillosa baixada cap el refugio de Manjarín, on hi ha un altre personatge, en Tomás Martinez per continuar fins el Acebo on paro a esmorzar. Continua la baixada cap a Riego de Ambrós. Segueix plovent, tot i que vaig amb molta cura a la sortida del poble rellisco i caic sense mes conseqüències que l'ensurt i una pelada al genoll. Pas per Molinaseca, Campo i finalment Ponferrada. Continuen les molèsties al genoll que segurament marxaran quan pari.

Pont sobre el riu Boeza (Ponferrada)

Objectiu complert, ja soc a Ponferrada !. Això s'ha acabat de moment. Una bona experiència. L'any que ve més. Ho recomano a tothom amb una mica de preparació física.

Galeria de fotos i crònica completa.

1 comentario:

Anónimo dijo...

Quines fotos mes xules !!! Una super ruta gastronómica-senderista !!!
Una abraçada super peregrino i ens veiem per a que m'expliquis :)
Carme